Over Puritea

Bij Puritea praten we graag over thee. We hebben het dan niet alleen over smaak en kwaliteit, maar ook over wat thee teweegbrengt. Want thee is lekker, maar ook een enorme verbinder. We gebruiken de drank om op te warmen en samen te pauzeren, maar ook om gastvrijheid te tonen, aandacht te geven en mensen te troosten. In Sri Lanka is deze verbindende rol van thee nog veel belangrijker dan hier.

"Met Puritea heeft Asoka Groen dan ook een duidelijk doel: het Sri Lankaanse theemoment naar Nederland halen".

Over Puritea

Over oprichter Asoka Groen

Asoka is geboren in Sri Lanka, maar groeide op in Malden onder Nijmegen. Het Nederlandse gezin had al jaren goede banden met Sri Lanka door het werk van Asoka’s vader. Die reisde vaak heen en weer en bracht altijd thee mee. Asoka heeft er goede herinneringen aan, vertelt hij: “Dan ging die koffer open en kwam de geur van verse thee je tegemoet.” Bij vrienden en familie stond de familie Groen er al snel om bekend. “Wij waren het gezin met de goede thee,” vertelt Asoka. “En we namen er ook samen de tijd voor.”

Over Puritea

Alles begint met thee

De tijd nemen voor thee - dat is echt iets uit Sri Lanka. Dat merkte Asoka al toen hij zijn geboorteland bezocht op zijn veertiende. “Alles begint daar met thee,” vertelt hij. “Familie en vrienden worden ermee onthaald, maar ook zakelijke bijeenkomsten starten niet zonder een theemoment. Zolang er thee gedronken wordt, praat je niet over zaken en geld. Je vraagt hoe het met de ander gaat en neemt de tijd voor elkaar.”

Over Puritea

De start van Puritea

Asoka begon aan een carrière als financieel adviseur, maar het idee om een theebedrijf te beginnen zat toen al in zijn hoofd. Toen hij Sri Lanka in 2008 bezocht voor het huwelijk van zijn zusje, besloot hij voorzichtig op onderzoek uit te gaan. Hij maakte een rondreis en bezocht een aantal theeboeren en -fabrieken. Als geboren Sri Lankaan was het voor hem makkelijk om contact te maken. Door de gesprekken met theeboeren ontdekte hij hoeveel er eigenlijk schuilging achter een kopje thee. Samen met de grote gastvrijheid maakte dit de wens om een theebedrijf op te zetten alleen maar groter.

Vanuit Nederland richtte Asoka Puritea op. Het begon als een parttime project, maar binnen enkele jaren kon Asoka zijn baan opzeggen. In 2013 leerde Asoka zijn vrouw Anne kennen en ging ook zij fulltime aan de slag voor Puritea. “Anne is net als ik onder de indruk van de enorme warmte van de mensen in Sri Lanka,” vertelt Asoka. “Dat maakt samenwerken met haar heel bijzonder.”

Over Puritea

Two leaves and a bud

Puritea richt zich uitsluitend op kwaliteitsthee. Als theesommelier houdt Asoka de kwaliteit van zijn producten daarom zelf in de gaten. De hoogte van de theevelden, de gezondheid van de grond en de staat van de theeblaadjes: alles drukt z’n stempel op smaak. “We gaan voor het beste van het beste,” vertelt Asoka. “Zo oogsten we alleen de zogeheten two leaves and a bud: de twee jongste theeblaadjes en een dichte knop.”

Bij de selectie van theeboeren is certificering niet leidend. Asoka: “De meeste theeboeren zijn familiebedrijven. Zij verbouwen al honderden jaren thee en doen dat nog altijd op dezelfde, biologische manier.” In plaats van zich blind te staren op certificering, kijkt Asoka liever naar de praktijk. Hiervoor onderhoudt hij nauw contact met controleurs die geregeld langsgaan bij theeboeren en -fabrieken. 

Over Puritea

Het smakenpalet

Zodra de blaadjes geoogst en gedroogd zijn, begint het proces van blenden. Bij Puritea vind je vaak een combinatie van thee, specerijen en vruchten. Naast de thee komen ook de andere ingrediënten vaak uit Sri Lanka. Zo bevat Puritea thee veel kaneel, gember en zwarte peper. De recepten maken ze zelf. Asoka: “Thee is een natuurproduct en verandert daarom geregeld van smaak. Daarom passen we de receptuur continue aan op de smaak van de thee. Als die een keer zoeter uitvalt, voegen we andere verhoudingen specerijen en vruchten toe.” 

Over Puritea

De reis naar Nederland

Smaak is kwetsbaar. Daarom wordt Puritea thee vanaf het allereerst moment met de grootste zorg behandeld. Na het plukken worden de theebladeren naar de dichtstbijzijnde fabriek gebracht, zodat de tijd tussen de oogst en productie zo kort mogelijk is. De verwerkte bladeren worden daarna in luchtdichte zakken naar hoofdstad Colombo vervoerd, waar de thee wordt geblend en verpakt. “We houden de reis die onze thee aflegt goed in de gaten,” vertelt Asoka. “Zo weten we zeker dat de thee in de allerbeste staat op tafel komt in Nederland.”

Over Puritea

Een wisselwerking tussen Nederland en Sri Lanka

De thee komt naar Nederland, maar er gaat ook iets terug. “Zo is Puritea een win-winsituatie,” legt Asoka uit. “Wij krijgen iets van de rust en aandacht van Sri Lanka en geven er financiële hulp voor terug. Zo komen mijn Sri Lankaanse roots samen met mijn leven in Nederland.” 

Wil je weten hoe deze rust en aandacht smaakt? Bekijk hier ons thee assortiment.

De beste kwaliteit

Wij importeren alleen de beste thee uit Sri Lanka: geurig, vers en zonder kunstmatige toevoegingen.