Ons verhaal

Beste theeliefhebbers, ik geloof dat elk kopje thee een verhaal vertelt. En dit is ons verhaal. Ik ben Asoka, de oprichter van Puritea. Samen met mijn vrouw Anne importeer ik kwaliteitsthee uit Sri Lanka, het land waar ik vandaan kom. Ik begon Puritea met een missie om betere thee beschikbaar te maken in Nederland. Hoe? Door de pluk, het productieproces, de blending en het verpakken in Sri Lanka te houden. Sri Lanka is namelijk het ultieme theeland, door zijn klimaat en ligging ten opzichte van de evenaar en het zeeniveau. Bij Puritea brengen we de meest verse theeën van de plantages rechtstreeks naar jouw kopje. Verpakt bij de bron en direct naar jou verzonden. 

Over oprichter Asoka Groen

Ik ben geboren in Sri Lanka, maar groeide op in Malden onder Nijmegen. Mijn Nederlandse gezin had al jaren goede banden met Sri Lanka door het werk van mijn vader. Die reisde vaak heen en weer en bracht altijd thee mee. Ik heb er goede herinneringen aan, dan ging die koffer open en kwam de geur van verse thee je tegemoet. Bij vrienden en familie stond de familie Groen er al snel om bekend. Wij waren het gezin met de goede thee.

De start van Puritea

Ik begon aan een carrière als financieel adviseur, maar het idee om een theebedrijf te beginnen zat toen al in mijn hoofd. Toen ik Sri Lanka in 2008 bezocht voor het huwelijk van mijn zusje, besloot ik voorzichtig op onderzoek uit te gaan. Ik maakte een rondreis en bezocht een aantal theeboeren en -fabrieken. Als geboren Sri Lankaan was het voor mij makkelijk om contact te maken. Door de gesprekken met theeboeren ontdekte ik hoeveel er eigenlijk schuilging achter een kopje thee. Samen met de grote gastvrijheid maakte dit de wens om een theebedrijf op te zetten alleen maar groter. 

Vanuit Nederland richtte ik Puritea op. Het begon als een parttime project, maar binnen enkele jaren kon ik mijn baan opzeggen. In 2014 leerde ik mijn vrouw Anne kennen en ging ook zij fulltime aan de slag voor Puritea. Anne is net als ik onder de indruk van de enorme warmte van de mensen in Sri Lanka. Dat maakt samenwerken met haar heel bijzonder.

Two leaves and a bud

Puritea richt zich uitsluitend op kwaliteitsthee. Als theesommelier houd ik de kwaliteit van mijn producten daarom zelf in de gaten. De hoogte van de theevelden, de gezondheid van de grond en de staat van de theeblaadjes: alles drukt z’n stempel op smaak. We gaan voor het beste van het beste. Zo oogsten we alleen de zogeheten two leaves and a bud: de twee jongste theeblaadjes en een dichte knop. 

Bij de selectie van theeboeren is certificering niet leidend. De meeste theeboeren zijn familiebedrijven. Zij verbouwen al honderden jaren thee en doen dat nog altijd op dezelfde, biologische manier. In plaats van mij blind te staren op certificering, kijk ik liever naar de praktijk. Hiervoor onderhoud ik nauw contact met controleurs die geregeld langsgaan bij theeboeren en -fabrieken. 

Het smakenpalet

Zodra de blaadjes geoogst en gedroogd zijn, begint het proces van blenden. Bij Puritea vind je vaak een combinatie van thee, specerijen en vruchten. Naast de thee komen ook de andere ingrediënten vaak uit Sri Lanka. Zo bevat Puritea thee veel kaneel, gember en zwarte peper. De recepten maken we zelf. Thee is een natuurproduct en verandert daarom geregeld van smaak. Daarom passen we de receptuur continue aan op de smaak van de thee. Als die een keer zoeter uitvalt, voegen we andere verhoudingen specerijen en vruchten toe.

De reis naar Nederland

Smaak is kwetsbaar. Daarom wordt Puritea thee vanaf het allereerst moment met de grootste zorg behandeld. Na het plukken worden de theebladeren naar de dichtstbijzijnde fabriek gebracht, zodat de tijd tussen de oogst en productie zo kort mogelijk is. De verwerkte bladeren worden daarna in luchtdichte zakken naar hoofdstad Colombo vervoerd, waar de thee wordt geblend en verpakt. We houden de reis die onze thee aflegt goed in de gaten. Zo weten we zeker dat de thee in de allerbeste staat op tafel komt in Nederland.

Een wisselwerking tussen Nederland en Sri Lanka

De thee komt naar Nederland, maar er gaat ook iets terug. Door de pluk, het productieproces, de blending en het verpakken in Sri Lanka te houden, houden we de meeste waarde van het product in het land van herkomst. Zo is Puritea een win-winsituatie. Wij krijgen iets van de rust en aandacht van Sri Lanka en geven er financiële hulp voor terug. Zo komen mijn Sri Lankaanse roots samen met mijn leven in Nederland. 

Wil je weten hoe kwaliteitsthee smaakt? Bekijk hier ons thee assortiment. Wil je thee inkopen voor jouw horecagelegenheid? Kijk dan hier of neem contact met ons op. 

De beste kwaliteit

Wij importeren alleen de beste thee uit Sri Lanka: geurig, vers en zonder kunstmatige toevoegingen.